Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Papua-Nová Guinea - přímořský stát v Oceánii

Papua-Nová Guinea je přímořský stát v Oceánii. Papua-Nová Guinea zaujímá východní polovinu ostrova Nová Guinea v západní části Tichého oceánu a řadu ostrovů ležících na sever a na východ od ní. Sousedí s Indonésií (pozemní hranice) a se Šalamounovými ostrovy (přes mořský průliv u Bouganvillova ostrova).

Střed území tvoří pohoří, které klesá směrem k pobřežním nížinám s řadou močálů. Podnebí je tu vlhké teplé rovníkové, většinu území pokrývají tropické deštné pralesy. Klima je typicky monzunové - celoročně horké a vlhké. Rozlišuje se zde období sucha (květen - říjen) a období dešťů (prosinec - březen). Množství srážek se liší od místa k místu, nejvíce prší na západní Nové Británii.

Na Papui roste kolem 9 tisíc druhů rostlin, asi 250 druhů savců (velké množství různých druhů netopýrů a krys), mezi něž patří například stromoví klokani nebo mravenečníci a asi 700 druhů ptáků (z nichž velká část je zde endemická). PNG má pouze čtyři národní parky, o zřízení dalších se jedná.
Potápění na Papui Nové Guinei je srovnáváno s potápěním v Karibiku nebo v Rudém moři. Nejznámějšími lokalitami jsou Kavieng, Kimbe, Lae, Lorengau, Milne Bay, Port Moresby a malinkatý Wuvulu Island. Co se týče koupání, je zde velké množství velmi hezkých pláží.

Vzhledem k nádhernému a náročnému terénu je zvláštní, že se pralesní treky na Papui nestaly tak vyhledávané a běžné, jako horské treky v Nepálu. Nejznámější pralesní stezkou je pověstný Kokoda trail, ale v celé zemi existují stovky jiných a krásných (a náročných) stezek. Mezi nejzajímavější patří stezka z Lake Kopiago do Oksapminu, dále trasa Mt. Wilhelm - Madang a Wedau - Alotau.

Papua - Nová Guinea je exotická země, jejíž obyvatelé mimo velká města nadále žijí rituálním tradičním životem. Ten, za současného používání tradičních oděvů navozuje pro návštěvníky z Evropy velice specifickou až tajuplnou kultovní atmosféru. Obyvatelé sice nejsou agresivní, rozhodně se však doporučuje cestovat do oblastí mimo města s místním průvodcem.

Obyvatelé mluví asi 750 jazyky, což je vůbec třetina všech jazyků na světě. Tento jazykový chaos si vyžádal dorozumívací prostředek – stal se jím Pidgin, jazyk postavený na základě angličtiny a němčiny. Druhým nejrozšířenějším jazykem je Motu, kterým se mluví v pobřežních oblastech a v hlavním městě - Port Moresby.

Ostrov Bougainville a The Southern Highlands Province jsou dvě politicky a bezpečnostně nestabilní oblasti. Město Rabaul leží v blízkosti činných sopek. Kriminalita je vážný problém. V Port Moresby se odehrávají únosy, násilná přepadení a mnoho dalších trestných činností. Nedoporučuje se cestování do odlehlých oblastí.

Zajímavá místa
Port Moresby, metropole a přístav Papuy-Nové Guiney, leží na jihovýchodním pobřeží u Papuánského zálivu. Mezi turistická lákadla patří budova parlamentu, Národní muzeum a Umělecká galerie. V galerii jsou vystaveny poutavé ukázky národní geografie, historie, kultury, flóry i fauny. Turisticky zajímavé je i tržiště Gordons, které je jednou z nejživějších částí města. Pro ty, kteří dají přednost rekreaci a uvolnění, je k dispozici Idlerova pláž východně od města. Krásné pláže jsou také na ostrově Dango, zajímavým místem v okolí jsou divoké útesy Sinasi.

K návštěvě lze také doporučit Národní park Varirata a velkolepé vodopády Rouna severovýchodně od Port Moresby. Varirata je vůbec první národní park souostroví. Poskytuje bezpočet přírodních zajímavostí a dobře značených turistických stezek.

Severně od hlavního města protéká Hnědá řeka, jejíž břehy jsou jako stvořené pro koupání, relaxaci nebo rafting. Na místa těžkých bojů během II. světové války mezi Japonci a Američany se můžete vydat po vycházkové trase Kokoda.

Kokoda trail - dnešní 90kilometrový Kokoda Trail je nejpopulárnější trekovou stezkou na Papui - Nové Guinei. Je to drsný pralesní trek křížící ostré a velmi příkré hřbety (stejně jako mokré a bahnité strže) Owen Stanleyova pohoří. Očekávejte opravdové dobrodružství - dusné a horké počasí, pravidelný tropický slejvák, nepříjemný hmyz, velmi náročný terén s hlubokým broděním. Stezka byla původně (na konci 19. století) používána zlatokopy, směřujícími z Port Moresby na zlatonosná pole v okolí Kokody a Yody.

Pokud budete mít cestu na Novou Guineu, a to dříve než se vraky rozpadnou nebo je přerostou koráli, zastavte se v Hansa Bay. Nikdy na to nezapomenete. Hansa Bay je záliv asi 200 kilometrů na sever od Madangu. Za války to byla japonská válečná základna, která byla americkým letectvem vygumována. V jejích mělkých vodách zůstalo potopeno na čtyřicet lodí a nespočetně letadel. Tedy ráj pro válečné archeology a vrakové potápěče.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 377 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko